Kunstwettbewerb zur Außenraumgestaltung der Berlinischen Galerie 2003/2004, © Fritz Balthaus, VG Bild-Kunst Bonn und Kühn Malvezzi Architekten

Fritz Balthaus (* 1952)
Marked Space – Unmarked Space, 2003/2004


The entrance to the museum is formed by a white wall-structure – a freestanding wall measuring eleven by five meters, stretching to the Alte Jakobstraße, above the true entry foyer an open museum space. This allows one to sense the proportions and dimensions of the enormous museum hall that lies behind the office buildings in front. The proportions of the visible parts of the architecture are derived from a grid that is only noticeable in the floor plans. Inspired by this organizing concept the artist decided to paint the entire exterior of the building in alternating stripes of brilliant white and neutral grey. This is especially noticeable on the back of the museum, and signals the location of the museum to people walking along the Oranienstraße.  


Marked Space – Unmarked Space
2003/2004
Wall, entrance, facades.
Berlinische Galerie, State Museum of Modern Art, Photography, and Architecture. Invitational competition for the design of exterior spaces of the Berlinische Galerie, in collaboration with the Senate Administration for Science, Research, and Culture. Art in public space and in building, 2003

 
Copyright © 2011 Berlinische Galerie. All rights reserved.